Перейти до основного вмісту

КОМІСІЯ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН РЕКОМЕНДУВАЛА НА РОЗГЛЯД СЕСІЇ ПИТАННЯ ЩОДО ЗБІЛЬШЕННЯ ГРОШОВОЇ ОЦІНКИ ЗЕМЛІ ДЛЯ ТОВ “ЄРИСТІВСЬКИЙ ГЗК”

На засіданні постійної комісії Полтавської обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин депутати розглянули технічну документацію про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, де розміщуються промислові майданчики ТОВ «Єристівський ГЗК». Вони рекомендували дані питання винести на розгляд сесії.

Зокрема, мова йде про 1,1548 га землі під відкритими розробками, шахтами, кар’єрами, торфорозробками та ще дванадцять, які знаходяться у приватній власності, загальною площею 2,2244 га. Розташовані ділянки на території Дмитрівської сільської ради (за межами населених пунктів).

Розгляд даного питання викликав дискусію серед депутатів. З цього приводу голова постійної комісії Полтавської обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин Валерій Капленко зазначив, що це вже “бородаті питання”.

“Ми повинні дати можливість сільським радам отримувати належні кошти за грошову оцінку земель. Просто на цю землю виготовлена документація і ми маємо прийняти відповідне рішення. До мене та до депутатів регулярно надходять дзвінки від сільських голів з проханням не затягувати ці питання”, – сказав Валерій Капленко.

Він також зауважив, що після прийняття відповідного рішення на сесії, надходження у місцеві бюджети за рахунок оренди цих ділянок збільшиться у 20 разів.

У свою чергу начальник земельного відділу ТОВ «Єристівський ГЗК» Микола Полюхович зауважив, що прийняття даного питання є вимогою закону, а підприємство ніякого зиску від цього не отримує.

“Землі, які ми використовуємо, були сільськогосподарського призначення з вартістю від 3 грн за 1 м. кв. Після проведення грошової оцінки їх вартість стала від 200 до 289 грн за 1 м. кв. Тобто це майже у 20 разів дорожче. Гроші від оренди 100% потрапляють до бюджетів сільських рад. Тому від заниженої ціни найбільше страждають сільські ради. А ГОК на цьому, в принципі, економить”, – сказав Микола Полюхович.

Після обговорення, члени комісії винесли дане питання на розгляд сесії.

Також депутати розглянули питання про затвердження технічної документації на землю, яка надана в користування Кременчуцькому обласному онкодиспансеру; про погодження пооб’єктного переліку робіт з охорони земель, витрати по яких пропонується компенсувати за рахунок коштів обласного бюджету, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва; про внесення змін до Схеми планування території Полтавської області.


© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230