ВАЛЕРІЙ ГОЛОВКО: «ЩОБ ЗАБЕЗПЕЧИТИ СТАБІЛЬНЕ НАДХОДЖЕННЯ КОШТІВ ДО ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ, НЕОБХІДНО МАТИ РОБОЧІ МІСЦЯ Й МОТИВУВАТИ ЛЮДЕЙ ЛЕГАЛЬНО ПРАЦЮВАТИ»

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Володимир Тараторін на сьогоднішній апаратній нараді в голови облдержадміністрації Валерія Головка розповів про ситуацію в пенсійній галузі краю й заходи щодо активізації наповнення бюджету Пенсійного фонду.

– Незважаючи на незначні касові розриви по надходженню єдиного соціального внеску, які виникли наприкінці липня 2018-го, органи Пенсійного фонду області повністю забезпечили пенсійними виплатами 440 тисяч пенсіонерів нашого регіону. Нині місячна потреба в коштах для виплати пенсій в області складає 1,53 мільярда гривень. Із початку року розмір виплат збільшився на 27 мільйонів гривень. Після проведення пенсійної реформи у жовтні минулого року середня трудова пенсія на Полтавщині зросла на 600 гривень і становить 2408 гривень. Перерахунки пенсій відбуваються майже щомісячно, хоча й стосуються незначної кількості громадян. У колишніх військовослужбовців у зв’язку з перерахунком пенсій із 1 січня нинішнього року середня виплата підвищилася на 1190 гривень і наразі складає майже 4 тисячі гривень, – поінформував Володимир Тараторін. – Є потреба в коштах для виплати підвищених пенсій. Показник забезпечення обласного управління Пенсійного фонду власними ресурсами – 42 відсотки. Залучаються кошти з Держбюджету й Пенсійного фонду України.

За словами Володимира Тараторіна, загальна сума боргу з платежів до Пенсійного фонду України в Полтавській області станом на 1 липня 2018 року складає 166 мільйонів гривень. Із них 152 мільйони гривень – це заборгованість підприємств, які перебувають на різних стадіях банкрутства і мають безнадійний статус боргу, а 14 мільйонів заборгували підприємства з дієвим статусом боргу.

– Найманих працівників, які одержують заробітну плату, меншу за мінімальну (3723 гривні), поменшало в області з початку року на 6,7 тисячі (на 2,5 відсотка), проте загальна їх кількість досі значна – 47335 людей, – додав Володимир Тараторін.

Однією з причин недофінансування обласного управління Пенсійного фонду він назвав нелегальне працевлаштування. За словами начальника Управління Держпраці у Полтавській області Сергія Щербака, 94 тисячі осіб в регіоні працюють нелегально, тобто кожен четвертий.

– Шляхи збільшення наповнення Пенсійного фонду – легалізація заробітної плати і зростання кількості робочих місць, – пояснив Володимир Тараторін. – Нині в регіоні співвідношення 1 працюючий – 1 пенсіонер.

– Наразі маємо рекордно найменшу кількість безробітних, які перебувають на обліку, за всю історію України. Вперше кількість вакансій і кількість безробітних зрівнялися. Водночас у Полтаві й Кременчуці 75 відсотків безробітних – люди з вищою освітою. Це наша біда, – зазначила директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва.

Валерій Головко запропонував провести нараду з районами Полтавщини, щоб визначити, які регіони забезпечують надходження до Пенсійного фонду області, а які ні, звернути увагу на інвестиційну привабливість територій.

– Щоб забезпечити стабільне надходження коштів до Пенсійного фонду, необхідно мати робочі місця й мотивувати людей працювати. Ми не можемо оплачувати безробіття. Водночас потрібно запропонувати Уряду системно змінити підходи до виплат по безробіттю, які нині не спонукають громадян шукати роботу, – зазначив Валерій Головко. – Крім того, важливе питання легальної зайнятості. Люди, які не вкладають кошти в державний кошик, не сплачують податки, працюючи самі на себе, мають розуміти, що потім держава їм не платитиме.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230