Перейти до основного вмісту

#ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ: У ПОЛТАВІ ВІДБУВСЯ СЕМІНАР «ФОРМУВАННЯ МІСЦЕВОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО СТАЛОГО ЕНЕРГЕТИЧНОГО РОЗВИТКУ ТА КЛІМАТУ» (ФОТО)

У Полтавській ОДА відбувся семінар «Формування місцевої політики щодо сталого енергетичного розвитку та клімату».
Полтавська ОДА однією з перших долучилася до ініціативи Європейського Союзу «Угода Мерів» та стала її територіальним координатором, уклавши Угоду з Генеральним Директоратом з Енергетики Європейської Комісії.

Саме про можливості, які відкриваються для підписантів та про успіхи тих, хто вже долучився до ініціативи говорили сьогодні під час семінару.

У заході, під головуванням директора Департаменту економічного розвитку Полтавської ОДА Інни Іщенко  та національного експерта проекту ЄС «Угода мерів-Схід» в Україні Оксани Кисіль, взяли участь представники міст та об’єднаних громад області – потенційних учасників ініціативи.

Під час семінару учасники обговорили основні виклики та передумови для формування політики щодо сталого енергетичного розвитку та клімату, інституційну спроможність місцевих громад формувати та впроваджувати енергетичну та кліматичну політики, наявність та ефективність систем енергоменеджменту та проектменеджменту.

Інна Іщенко презентувала досвід Полтавської області з використання різних моделей та механізмів підтримки енергоефективних проектів.

– Сьогодні ми зібралися для того, щоб представники наших об’єднаних територіальних громад та міст отримали нові знання, а також обмінялися вже набутим досвідом у сфері формування місцевої політики щодо сталого енергетичного розвитку та клімату. Для розвитку області та покращення добробуту її мешканців є важливим розширення кола підписантів Угоди мерів серед громад Полтавської області як провідної ініціативи Європейської Комісії, яка сприяє підвищенню енергоефективності та нарощуванню використання відновлювальних джерел енергії. Полтавська облдержадміністрація, в свою чергу, і надалі буде всебічно підтримувати впровадження громадами заходів у сфері енергоефективності та клімату, – наголосила Інна Іщенко.

Зазначимо, що Угода Мерів – це провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Керуючись цим зобов’язанням підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року та на 30% до 2030 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Результатом такої системної роботи підписантів Угоди стає не тільки заощадження енергії, а й надання екологічно чистих і фінансово доступних енергетичних послуг, створення постійних робочих місць, підвищення фінансової та соціальної стабільності, здоровіше довкілля, краща якість життя, підвищення економічної конкурентоспроможності за рахунок розвитку бізнесу й інновацій, а також, поліпшення якості суспільних послуг та інфраструктури.

На сьогодні Полтавщина має 11 підписантів ініціативи, а саме міста Полтава, Кременчук, Горішні Плавні, Миргород, Лубни, Пирятин, Карлівка та громади Омельника, Засулля, Щербанів та Білоцерківки.

© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230