РЕФОРМУВАННЯ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ, СТАРТ «НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ», ІНКЛЮЗИВНУ ОСВІТУ, ПІДГОТОВКУ ВЧИТЕЛІВ, РОБОТУ ПОЗАШКІЛЛЯ Й ПИТАННЯ ФОРМУВАННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ОБГОВОРИЛИ ОСВІТЯНИ Й ГОЛОВИ ОТГ

У залі засідань вченої ради Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка відбулося ІІІ розширене засідання навчально-консультативної робочої групи «Координаційна рада з підтримки та розвитку об’єднаних територіальних громад Полтавської області» з напрямку «Удосконалення мережі освітніх закладів». У ньому взяли участь представники Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, навчальних закладів краю й очільники ОТГ Полтавщини.

Говорили про реформування освіти, старт першого вересня «Нової української школи» й шляхи використання відповідної державної субвенції, інклюзивну освіту, підготовку вчителів, роботу позашкілля й питання формування людського капіталу. Також на зустріч завітав експерт із питань освіти Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Сергій Дятленко, який раніше працював головним спеціалістом відділу загальної середньої освіти Міністерства освіти і науки України. Його виступ стосувався освітніх реформ і створення спроможної мережі навчальних закладів.

– Координаційна рада була створена за ініціативи голови облдержадміністрації Валерія Головка й плідно працює. Разом ми вибудовуємо нову, реформовану систему освіти Полтавщини. Щоразу розглядаємо важливі питання, які є нагальними для впровадження реформ на місцях. На засіданні спільно з головами об’єднаних територіальних громад порушуємо питання насамперед формування людського капіталу. Говоримо, як після школи залучити дітей до навчання у закладах вищої освіти, професійно-технічних навчальних установах, а потім повернути їх, уже фахівців, назад у громади, щоб вони працювали для розбудови своїх громад, – пояснила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Харченко. – Із першого вересня стартує реформа «Нової української школи». Вчитель є її стрижневою фігурою. Тож дуже важливо нині підготувати саме педагога. Яким чином він буде навчений, так і надаватиме знання дітям. Нині Закон України «Про освіту» передбачає підвищення кваліфікації освітян не лише в інститутах післядипломної педагогічної освіти, а в будь-якому іншому навчальному закладі. На базі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, на природничому факультеті, працює кафедра педагогічної майстерності та менеджменту імені І.А. Зязюна. Цьогоріч вона розпочала новий вид діяльності – перепідготовку вчителів. Досвід її фахівців, працівників університету може стати корисним для освітян, які працюють в об’єднаних територіальних громадах. Коли Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич відвідувала Полтавщину, зауважила, що це унікальна кафедра. Гордимося, що вона діє в області.

Ректор Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, професор Володимир Онищенко презентував роботу і можливості закладу. Наголосив, що регіон має потужні навчальні установи, які надають студентам якісну освіту на високому рівні, не поступаючись столичним чи закордонним вишам. Член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, професор, доктор педагогічних наук, декан природничого факультету Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Марина Гриньова розповіла про шляхи співпраці вишу й об’єднаних територіальних громад. Наголосила, що потрібно дбати про якість надання освіти, долучатися до удосконалення освітнього процесу в навчальних закладах.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230