МЕТА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ДОСЯЖНА, І ОБ’ЄДНАНІ ГРОМАДИ ЦЕ ДОВОДЯТЬ, – В’ЯЧЕСЛАВ НЕГОДА

За чотири роки впровадження в Україні реформи місцевого самоврядування, децентралізації хтось досі вважає, що її мета – об’єднати громади чи скоротити кількість місцевих депутатів. Це не так. Основна мета змін, що відбуваються зараз у більшості громад, – створити умови для ефективного розвитку. В результаті ми повинні отримати якісні та доступні послуги, комфортні умови для проживання людей в кожній громаді – не залежно, чи це велике місто, чи маленьке село.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода на ІІІ Форумі місцевого розвитку, який проходить 21-23 червня у Трускавці на Львівщині.

«Цієї мети легше досягти там, де є потужні громади. Отже громади об’єднуються не лише для того, щоб отримати більше повноважень і грошей. Вони консолідують зусилля, щоб стати сильнішими, мати ресурси і бути здатними самостійно вирішувати більшість питань, які хвилюють їхніх мешканців. Громади долучаються до реформи, щоб кожне місто і село стало привабливим для життя, бізнесу, туризму», – сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, ті громади, які об’єдналися першими, доводять, що мета реформи цілком досяжна. Там думають вже не лише про вирішення поточних проблем, а складають стратегії і плани, шукають свої особливості, розвивають їх і використовують для розвитку. Ті, хто досі вагаються, втрачають час, гроші, довіру людей.

Перший заступник Міністра також зазначив: «Успіхи децентралізації в Україні відзначає і міжнародна спільнота. Європейські колеги визнають, що за останні чотири роки ми зробили величезний стрибок вперед. Такого досвіду реформування місцевого самоврядування – по часу і результатам – вони не мають, тому і надалі готові надавати нам підтримку».

Довідка

21-23 червня у Трускавці (Львівська область) проходить ІІІ Форум місцевого розвитку, організаторами якого є Львівська обласна рада, Асоціація ЄВРОРЕГІОН «КАРПАТИ – Україна», Асоціація Місцевих Рад «Ради Львівщини».

На Форумі понад 400 гостей з усієї України та з-за кордону: очільники обласної влади та місцевого самоврядування, парламентарі, урядовці, представники профільних комітетів Верховної Ради України, дипломатичного корпусу, неурядових організацій, міжнародних фондів і програм.

Для обговорення цього року обрали три стратегічні напрями:

–        Інструменти забезпечення сталого розвитку Карпатського Єврорегіону.

–        Можливості для підтримки регіонального та місцевого розвитку.

–        Схід і Захід разом: регіональний вимір загальноукраїнської солідарності.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230