СТАЛО ВІДОМО, ЩО ПОЛТАВЦІ ЗНАЮТЬ ПРО МЕДРЕФОРМУ ТА ЯК СТАВЛЯТЬСЯ ДО НЕЇ

Учора фахівці ГО “Погляд” презентували аналітичний звіт за результатами досліджень “Ставлення до медичної реформи пацієнтів закладів охорони здоров’я Полтави” у межах проекту “Громадський погляд”. З результатами соціологічного опитування мали змогу ознайомитися фахівці медичної галузі, представники громадськості та ЗМІ.

Досліджуючи думку полтавців стосовно їхнього уявлення про хід медичної реформи та ставлення до неї шляхом анкетування, у травні цього року представники ГО “Погляд” опитали 500 респондентів, віком від 45 до 70 років.

З’ясувалося, що переважна більшість пацієнтів закладів охорони здоров’я Полтави знають, що в Україні відбувається медична реформа. На думку респондентів, майже всі ліки пацієнти стаціонару змушені купувати за власні кошти. Ускладнюють ситуацію й висока вартість лікарських засобів та відсутність надійних джерел інформації про них. Відтак, на думку опитаних, основним завданням держави має бути фінансовий захист пацієнтів. І нова модель фінансування, передбачена медичною реформою, передусім повинна сприяти спрямуванню коштів на відновлення та збереження здоров’я конкретної людини.

Пацієнти відмічали, що забезпечення ліками та оснащення медичною апаратурою державних закладів охорони здоров’я Полтави зараз є здебільшого недостатнім. Під час опитування також з’ясувалося, що полтавці виважено й усвідомлено підходять до вибору свого лікаря. Їх, у першу чергу, хвилює довіра до лікаря його професіоналізм, досвід роботи, популярність серед пацієнтів.

“У визначенні перспектив щодо якості медичної допомоги більшість пацієнтів переконані, що вона не зміниться чи взагалі не змогли визначитися з вектором перспектив. Причому п’ята частина опитаних вбачає погіршення цієї якості. Це, як вважають фахівці, можна пояснити їхнім поверховим знанням сутності, завдань і наслідків реформування галузі охорони здоров’я”, – зазначив керівник ГО “Погляд” Олександр Залужний.

Більшість респондентів переконані, що в Україні має бути запроваджено загальнообов’язкове медичне страхування. Зменшення ж витрат внаслідок медичної реформи пацієнти здебільшого не очікують. Проте, законом передбачається, що медична реформа вводить в медицині принцип “гроші ходять за пацієнтом”, коли держава платитиме медичним закладам та лікарям за надані послуги конкретним людям. Внаслідок цього повинна зникнути система “подяк”, що принципово змінить відносини між пацієнтом та лікарем.

“Ставлення полтавців до медичної реформи – цілком зрозуміле. Медична система Миколи Семашко, принципами якої були доступність і безкоштовність, була ВООЗ як краща у світі. Але зараз у нас капіталізм і капіталізм не розвинутий. Тому західні моделі для людей не зовсім зрозумілі. Не всі знають сутність реформи. Інколи і самі лікарі не знають чому повинно бути саме так, як каже МОЗ, а не інакше”, – каже заступник головного лікаря Обласного центру екстреної медичної допомоги Юрій Безрядін. 

“У своїх дослідженнях ми намагалися бути максимально об’єктивними, – говорить Олександр Залужний. – Отримані результати, обговоримо під час круглого столу за участю представників громадськості і медичних фахівців. Подібну роботу проводитимемо й надалі. Підсумки досліджень і обговорення круглого столу обов’язково узагальнимо”.

Висновки обговорення результатів соціального дослідження стосовно сприйняття полтавцями медичної реформи будуть направлені до центральних органів законодавчої та виконавчої влади, а також надіслані органам державної влади і місцевого самоврядування, доведені до громадськості через засоби масової інформації.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230