ВАЛЕРІЙ ГОЛОВКО: «МАЄМО ЗАВДАННЯ НА ПЕРСПЕКТИВУ – ОХОПИТИ ВСІХ ДІТЕЙ РЕГІОНУ ЛІТНІМ ВІДПОЧИНКОМ І ОЗДОРОВЛЕННЯМ»

Під час апаратної наради в голови облдержадміністрації Валерія Головка розглянули два питання – про хід виконання обласної програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2015-2019 роки й про стан автомобільних доріг місцевого значення Полтавщини.

Заступник начальника Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Наталія Шкоденко розповіла, що допомога сім’ям в отриманні послуг з оздоровлення їхніх дітей залежить від тісної співпраці всіх суб’єктів оздоровлення та відпочинку.



– Протягом останніх двох років спільні зусилля спрямовували насамперед на забезпечення державних гарантій щодо доступності послуги в позаміських дитячих закладах. У 2017-му вдвічі збільшено суму бюджетного фінансування на відшкодування частини вартості путівки. Це дало можливість допомогти сім’ям в оздоровленні дітей, а також підтримати й не втратити жодного позаміського дитячого закладу. Запроваджені у 2016-му інноваційні механізми здешевлення вартості путівок за рахунок коштів місцевих бюджетів дозволило за останні два роки підвищити більше, ніж на 37 відсотків, спроможність родин в оздоровленні їхніх дітей, збільшити на понад 7,4 тисячі кількість дітей, які отримали послуги з оздоровлення. Крім того, зменшити на понад 23 відсотки фінансове навантаження на власників профільних закладів різних типів і форм власності, щоб вони натомість спрямували кошти на покращення матеріально-технічної бази установ, покращення якості надання відповідних послуг, – поінформувала Наталія Шкоденко.

Вона зазначила, що протягом оздоровчого сезону буде охоплено відпочинком і оздоровленням понад 71 тисячу дітей шкільного віку, що становить майже 52 відсотки від загальної їх кількості на Полтавщині.

– Загалом на організацію і проведення оздоровчої кампанії планується спрямувати з усіх джерел 102 мільйони 64 тисячі гривень, із них 72 мільйони – кошти обласного й місцевих бюджетів, – додала Наталія Шкоденко. – У місцевих бюджетах приділено особливу увагу зміцненню матеріально-технічної бази комунальних дитячих закладів, відпочинку у пришкільних закладах і збільшені видатків на оздоровлення дітей у позаміських дитячих закладах. Дуже важливо, що фінансування районних, міських програм, програм об’єднаних територіальних громад забезпечувалося в повному обсязі. Це сприятиме залученню коштів фондів, підприємств, установ, організацій, профспілок для оздоровлення дітей та модернізації відповідних закладів.

На 16 мільйонів 600 тисяч гривень закуплять путівки для 3813 дітей пільгових категорій. Майже 18 мільйонів заплановано використати на механізм здешевлення вартості путівки для майже 10 тисяч дітлахів.

– Цього року 26 закладів оздоровлення й відпочинку працюватимуть у межах механізму відшкодування частини вартості путівки. Станом на 1 червня поточного року ми вже отримали 6306 відповідних заяв від батьків. За оперативними даними закладів оздоровлення та відпочинку, в області скористаються цим правом родини близько 10 тисяч дітей, – розповіла Наталія Шкоденко. – За рахунок коштів місцевих бюджетів і профспілок, інших джерел фінансування влітку на пільгових умовах планується охопити оздоровленням і відпочинком понад 49 тисяч дітей пільгових категорій. Насамперед будуть забезпечені діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, з багатодітних малозабезпечених сімей, діти загиблих у районі антитерористичної операції, із сімей учасників бойових дій, вимушено переселених осіб, талановиті, обдаровані та інші діти.

– Відпочинок і оздоровлення дітей – це пріоритет роботи органів влади і місцевого самоврядування. Щоб зменшити навантаження на сімейні бюджети, ми спрямували навантаження на місцеві. Кошти для відпочинку й оздоровлення дітей мають бути виділені ще на початок оздоровчого сезону, щоб не виникало питань із недофінансуванням. Водночас велику увагу звертаємо й на інші аспекти роботи. Так, щоб діти приїхали відпочивати до того чи іншого закладу, необхідна хороша матеріально-технічна база. Інша складова – харчування. Воно має бути найкращим. І ще один аспект – популяризація наших закладів. Якщо відпрацюємо всі ці компоненти, то матимемо набагато більше, ніж 52 відсотки охоплених відпочином і оздоровленням, якісні послуги й здорових дітей. Важливим елементом лишається доступність закладів для дітей з інвалідністю, – наголосив Валерій Головко. – Маємо забезпечити системну роботу. Довіра до таборів відпочинку залишилася, тож маємо її поглиблювати. Потрібно створити й відпрацювати довгострокову програму по модернізації відповідних закладів. Важливо подумати й про мотивацію для вихователів. Від них залежить 50 відсотків успіху закладів. Мотивація має проявлятися й фінансово. Молодь, яка закінчує наш профільний університет, думаю, із задоволенням за достойну заробітну плату працюватиме в таких закладах. Після закінчення поточного сезону подивимося на проблеми, що існують. Маємо завдання на перспективу – охопити всіх дітей регіону літнім відпочинком і оздоровленням.

За словами Наталії Шкоденко, з-поміж 27 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку 15 – вищої категорії. Це найбільший показник серед інших регіонів України. Відповідно 10 установ – І категорії і лише дві мають ІІ категорію, проте вкладають кошти у модернізацію.

– Двадцять шість із двадцяти семи закладів працюють 21 день у зміну. Такого немає в жодній області. Саме завдяки програмі відшкодування ми відмовилися від 14-18 днів, – додала Наталія Шкоденко.

Виконувач обов’язків директора державного підприємства «Агентство місцевих доріг Полтавської області» Олексій Басан поінформував учасників наради про стан автомобільних доріг місцевого значення краю.

– Із першого січня 2018 року зі сфери управління Державного агентства автомобільних доріг України передано 7188 кілометрів доріг загального користування місцевого значення на баланс Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації. Із метою раціонального використання державних коштів, сталого функціонування автошляхів, розвитку дорожньої інфраструктури розпорядженням голови Полтавської облдержадміністрації від 2 березня 2018 року №155 створено державне підприємство «Агентство місцевих доріг Полтавської області». На початку травня останнє, відповідно до іншого розпорядження голови облдержадміністрації, було визначене балансоутримувачем мережі доріг місцевого значення Полтавщини. З 1 червня 2018-го усі дороги краю передано на баланс підприємства, – поінформував Олексій Басан. – Мережа автошляхів області – в поганому стані. Із загальної кількості переданих на баланс підприємства доріг капітального ремонту потребують 80 відсотків, а поточного середнього – 20 відсотків. За перший місяць роботи підприємства оголошено відкриті торги на закупівлю послуг з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення на суму близько 50 мільйонів. Переможцем стало товариство з обмеженою відповідальністю «Стартінвест», яке розпочало ямковий ремонт і аварійні роботи. Уже є певні напрацювання. На проведення капітальних і поточних середніх ремонтів автошляхів складено дефектні акти, розробляється кошторис, а на частину вже оголошені тендери. Станом на сьогодні на ремонтних і аварійних роботах на мережі автодоріг місцевого значення працюють 26 бригад, задіяні й машини для ремонту доріг пневмо-струменевим методом. Триває капітальний ремонт мосту Лубни – Засулля.

– Потрібно створити систему відновлення доріг на Полтавщині. Крім того, має працювати єдиний обласний портал, завдяки якому можна було б дізнатися про автошляхи, починаючи з їх стану після передачі, під час і після завершення ремонту. Крім того, необхідно узгодити з органами місцевого самоврядування, на території яких перебувають дороги, що в нас на балансі, щодо першочерговості їх відновлення. Відкритість, прозорість, доказовість – принцип номер один у нашій роботі, – наголосив Валерій Головко.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230