НА ПОЛТАВЩИНІ БЛИЗЬКО 700 ТИСЯЧ ГЕКТАРІВ ЗЕМЕЛЬ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАСНОСТІ ПЛАНУЮТЬ ДО КІНЦЯ РОКУ ПЕРЕДАТИ У КОМУНАЛЬНУ ВЛАСНІСТЬ ОБ’ЄДНАНИМ ТЕРИТОРІАЛЬНИМ ГРОМАДАМ

На нараді за участю голови облдержадміністрації Валерія Головка обговорили питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

У заході взяли участь начальник Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Вадим Чувпило, директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко, голови об’єднаних територіальних громад Полтавщини.

– Передача земельних ділянок у межах об’єднаних територіальних громад у їх користування – одне із джерел формування бюджетів, фінансової стабільності, незалежності, крок, який усуває всі корупційні схеми, – наголосив на початку наради Валерій Головко. – Думаю, передача земель підштовхне регіони області, які ще не долучилися до реформи децентралізації, це зробити.

Вадим Чувпило розповів про механізм передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

– 31 січня 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження №60, яким передбачено передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Механізм доволі прозорий і відкритий, передбачений Земельним кодексом України, а саме 117 статтею. Здійснюватимуть передачу цих земель відповідно до повноважень, визначених законодавством, головні управління Держгеокадастру в областях. На території Полтавщини цю діяльність здійснюватиме Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області. Усю підготовчу роботу по передачі земель із державної у комунальну власність Держгеокадастр разом із Центром Держаного земельного кадастру бере на себе. Фінансування цих робіт здійснюється за кошти Державного бюджету, – розповів Вадим Чувпило.

За його словами, передаються землі виключно об’єднаним територіальним громадам. Нині на території Полтавської області повноцінно функціонують 39 громад. Площа земель, які плануються до передачі з державної в комунальну власність за результатом інвентаризації становить близько 700 тисяч гектарів. Відповідна робота спланована на період до кінця 2018 року.

– З громадами, які об’єднуватимуться цьогоріч, почнемо аналогічну роботу з 2019-го, якщо не відбудеться змін до чинного законодавства. Графіки достатньо стислі. Щоб виконати поставлене Урядом і центральним органом виконавчої влади у сфері земельних ресурсів завдання, маємо передавати чотирьом-п’ятьом об’єднаним територіальним громадам щомісяця земельні ділянки у межах ОТГ, – пояснив Вадим Чувпило.

Розповів, що у 2011 – 2012 роках здійснювалася інвентаризація державних земель і дані Державного земельного кадастру наповнені на 80 відсотків.

– На території Полтавського району, наприклад, Щербанівської сільської ради, залишилося проінвентаризувати 15 відсотків земель. Ми можемо це зробити у стислі терміни й відповідна громада отримає землю. Пілотною, ймовірно, стане Оболонська об’єднана територіальна громада, бо у її межах всі земельні ділянки вже занесені до Державного земельного кадастру. Нам залишається лише прийняти рішення про їх передачу. Механізм дуже простий: об’єднана територіальна громада приймає рішення на сесії про те, що має намір отримати землю державної власності у комунальну власність, готує клопотання до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області. Відповідно ми з Центром Державного земельного кадастру, готуючи матеріали інвентаризації по цій ОТГ, за результатами їх затверджуємо й передаємо. На орендні відносини це ніяк не вплине. Ділянки перейдуть у власність об’єднаних територіальних громад й останні зможуть потім продовжувати відповідні договори оренди чи проводити земельні торги на ці земельні ділянки, як уже вирішить сесія ОТГ, – додав Вадим Чувпило.

Він пояснив, що на території Полтавщини найбільше роботи буде з великими територіальними громадами, до складу яких входять найбільше сільських рад.

– Трохи більше часу й зусиль доведеться спрямувати, щоб здійснити цей процес, – зазначив Вадим Чувпило. – Ми вже створили план-графік, за яким громади отримають землю.

Валерій Головко запропонував очільникам об’єднаних територіальних громад на наступний понеділок підготувати рішення сесії про те, що ОТГ має намір отримати землю з державної у комунальну власність, і відповідне клопотання. Наголосив, що потрібно скоригувати графік проведення інвентаризації земель в області, узгодити виїзд представників Центру Державного земельного кадастру на Полтавщину.

– Якщо своєчасно не зробимо документи, то можемо опинитися в кінці черги на інвентаризацію. Тому, щоб не виникло затримок із передачею земель, готуємо відповідну документацію. Потім я звернуся до Центру Державного земельного кадастру, повідомлю, що Полтавська область готова першою надати свої землі для інвентаризації, – зазначив Валерій Головко.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230