У 2017 РОЦІ ПОЛТАВЩИНА ПОСІЛА 6 МІСЦЕ У РЕЙТИНГУ DOING BUSINESS ЛЕГКОСТІ ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ

На апаратній нараді директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА Інна Іщенко розповіла про хід виконання Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва у Полтавській області на 2017 – 2020 роки. 

“Рейтинг Doing Business у 2017 році оцінив легкість ведення бізнесу в регіонах України. Полтавська область посідає шосте місце, випереджаючи Київську, Винницьку, Харківську, Дніпропетровську, Одеську та інші області”, – повідомила Інна Іщенко.

У результаті впровадження заходів Комплексної програми підтримки малого та середнього підприємництва впродовж 2017 року зросла кількість суб’єктів підприємницької діяльності, якими здійснюються експортні операції з країнами Європейського Союзу. На основі позитивних показників розвитку суб’єкти підприємництв забезпечили надходження до місцевих бюджетів області у сумі 5,14 млрд грн, що в порівнянні з 2016 роком на 31 % більше.


“Підприємцям необхідно проявляти більше ініціативи, запрошувати нас для обговорення досвіду роботи їхніх, вже створених чи реалізації майбутніх, підприємництв. Адже держава вас повністю підтримує”, – наголосив голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

На виконання заходів Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва у Полтавській області з обласного бюджету виділили 800 тис. грн, а в цілому фінансовий ресурс регіональних програм міст і районів на 2017 рік становить – 1480 тис. грн. На 2018 рік, згідно прийнятих змін до обласної програми, збільшили фінансування до 1720 тис. грн, кошторис регіональних програм становить 1610 тис. грн.

“Рішенням засновників, у 2016 році припинено неефективну роботу двох регіональних фондів підтримки підприємництва. Щорічний кошторис утримання, яких коштував обласному бюджету більше 500 тис. грн. Протягом 2014 – 2016 років ці фонди створили лише 18 робочих місць. Тоді як, у 2017 році без посередництва фондів, шляхом прямої фінансово-кредитної підтримки, з обласного бюджету, у сумі 467,5 тис. грн, підтримано 11 бізнес-проектів, у результаті чого створено 30 робочих місць. В цілому по області даний механізм мікрокредитування дав можливість за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів створити додатково 487 робочих місць”, – додала Іщенко.

Другим питання на апаратній нараді розглянули стан передачі водних об’єктів та земель водного фонду в оренду.

Протягом 2017 року, за проведеними розрахунками, на одного мешканця Полтавщини припадає 11 кг риби, а за рекомендаціями МОЗ — 20 кг риби необхідно споживати людині у рік.

“Полтавська область — одна з найперспективніших рибогосподарських регіонів України за обсягом вилову риби. На Полтавщині налічується 2722 водних об’єкта, з них: 2653 — ставки й озера, 69 — водосховища, 1775 — знаходиться за межами населених пунктів, повноваження на здачу в оренду, яких належать ОДА”, – розповів директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов.

На сьогодні, продовжив він, придатних до риборозведення – 1441 водний об’єкт, а 890 — взагалі непридатні для рибогосподарських потреб, через замулення та обміління.

“Районам необхідно дослідити проблематику здачі в оренду водних обєктів на місцях, а потім надати інформацію нам, для створення та відпрацювання стратегії розвитку рибного господарства на Полтавщині. Риба потрібна нам, а не комусь іншому, тому ми й повинні докласти максимум зусиль для збільшення кількості риби. Необхідно самим забезпечити Полтавщину рибою, а потім ділитись досвідом з іншими регіонами”, – наголосив Валерій Головко.

Начальник Управління містобудування і архітектури Ірина Особік повідомила про те, що не всі міста, райдержадміністрації та ОТГ створили робочі групи з питань забезпечення надійності та безпечності експлуатації об’єктів соціальної сфери та будівель адміністративного призначення.

“Розпорядження голови Полтавської ОДА, ще 31 серпня 2017 року створено робочу групу при ОДА. Чимало районів й досі не створили групи, а отже й не дослідили об’єкти на своїх територіях. А деякі – надали неправдиву інформацію. Тому, прошу більш серйозніше віднестись до цього питання, так як від вчасно проведених обстежень, можна зберегти життя”, – наголосила Ірина Особік.

Валерій Головко надав відповідні доручення, структурним підрозділам, для дослідження цього питання.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230