10 ДНІВ ПОСПІЛЬ ДСНС УКРАЇНИ ПРОВОДИТИМЕ КОМПЛЕКСНУ ПЕРЕВІРКУ СТАНУ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ НА ПОЛТАВЩИНІ

З 12 по 22 березня Державна служба України з надзвичайних ситуацій проводитиме комплексну перевірку стану цивільного захисту на території області. Підготовку до перевірки проводять відповідно до розпорядження голови ОДА. Про це йшлося сьогодні, під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, що відбулася під головуванням голови Полтавської ОДА Валерія Головка. 

Як розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА Віктор Стеблянко, в області уже провели відповідний обсяг робіт, але на даний час існують і проблемні питання, серед яких: впровадження нової системи оповіщення і паралельне існування старої системи оповіщення та одночасна їх несумісність в роботі; проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захист, яке ускладнюється найбільшою кількістю облікових захисних споруд серед областей України та відсутністю нормативної бази щодо списання непридатних до використання захисних споруд; невиконання обсягів закладення матеріальних цінностей до матеріальних резервів міст та районів через недостатнє фінансування з місцевих бюджетів.

– З початку року проведення технічної інвентаризації захисних споруд в області з 2009 станом на 1 січня 2018 року проінвентаризовано 771 захисну споруду із 1408 споруд, що становить 55% від загальної кількості. За 2017 рік проінвентаризували 32 захисні споруди. Найкращий показник у виконанні заходів з проведення технічної інвентаризації у Горішніх Плавнях, Гребінківському та Чорнухинському районах, містах Лубни, Гадяч, Полтава, Кременчук, у Козельщинському, Семенівському, Пирятинському та Чутівському районах, – розповів Стеблянко.

На сьогоднішній день робота з проведення технічної інвентаризації захисних споруд триває.

Заступник голлови Полтавської ОДА Роман Товстий наголосив, на необхідності удосконалення системи цивільного захисту, яка “протягом останніх 25 років нікому не була потрібна”.

– На жаль, лише з приходом війни ми почали акцентувати на ній увагу. Є питання до інвентаризації та стану споруд цивільного захисту на Полтавщині. Прогнозую, що результат комплексної перевірки Державної служби України з НС, яка відбудеться вже в березні, повинен бути позитивним. Наші керівники відповідальні та є фахівцями своєї справи. А це означає, що функціонування системи цивільного захисту і безпека людей будуть на належному рівні, – зазначив Роман Товстий.

– Сьогодні пройшло засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та НС. Підкреслю: маємо покращувати показники безпеки проживання людей. Хоча у нас на Полтавщині ситуація доволі спокійна в цьому плані, все-таки трапляються і випадки африканської чуми свиней, і пожежі. Проте, все у наших руках. У нас деякі керівники плутають поняття «безпека» і «безпечність». Але голови РДА, ОТГ, міст, селищ і сіл повинні чітко усвідомити: це неприпустимо. Після комплексної перевірки Державної служби України з НС наших громад всіх рівнів, що скоро відбудеться, я отримаю відповідний моніторинг. І з приводу кожного керівника органу місцевого самоврядування та державної влади будуть зроблені відповідні висновки. Наша спільна мета – це безпека людей і тут не може бути ніяких «але», – підсумував голова Полтавської ОДА Валерій Головко.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230