ПЕНСІЙНА РЕФОРМА: ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ?

11 жовтня набрав чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». На Полтавщині завершився масовий автоматизований перерахунок пенсій. Відділення зв’язку й банківські установи вже здійснюють виплату додаткових коштів.


Про нововведення у пенсійному законодавстві розповіли на тематичній прес-конференції перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України у Полтавській області Володимир Носенко та начальник управління пенсійного забезпечення управління Пенсійного фонду України у Полтавській області Ірина Товстоножко.
– Перш за все збільшено середню базову величину середньої зарплати. Для людей, які раніше вийшли на пенсію, зростання базового показника відбулося втричі. Для тих, хто пішов на заслужений відпочинок минулого чи позаминулого років, таке зростання порівняно менше. Тому що перерахунки проведені 2012 року за базовим показником 2007 року. Він становив 1197 гривень. Нині середній показник складає 3764 гривні. Під час перерахунку зменшилася величина оцінки страхового стажу з 1,35 до 1, але це не означає, що відбулося фактичне зниження пенсійних виплат. За рахунок зростання базового показника середньої зарплати у загальній формулі обчислення пенсій зниження не відбулося. Також зняті обмеження при виплаті пенсій працюючим пенсіонерам. Вони з 1 жовтня отримають пенсії в повному обсязі, незалежно від рівня заробітних плат, – поінформував Володимир Носенко.
Розповів, що в Законі не передбачене збільшення пенсійного віку, але поетапно підвищується страховий стаж. Нині він становить – 15 років, із 1 січня 2018 року зростає до 25 років, а потім щороку збільшуватиметься на один рік і у 2028-му становитиме 35 років. Кому забракне страхового стажу, можуть його купити, уклавши договір добровільного пенсійного страхування із відповідними службами. Особливо це стосується осіб, які працюють за кордоном і не сплачують страхові внески. Докупити місяць страхового стажу коштує 704 гривні (мінімальний страховий внесок) помножити на 2, тобто 1408 гривень. Для тих, хто не зможе цього зробити, передбачений окремий соціальний захист у вигляді виплати соціальної допомоги по лінії органів праці та соціального захисту населення.
– При визначенні розміру пенсії відіграють роль такі два фактори – тривалість страхового стажу особи і заробітна плата, яку людина отримувала і яка використана під час призначення свого часу їй пенсії. Перерахунки пенсійних виплат нині проведені автоматизовано, тобто особисто звертатися не потрібно. Все здійснено за тими документами, які вже були наявні у пенсійній справі. Формула нарахування пенсії закріплена в законодавстві й включає складові – середню заробітну плату по Україні (3764,40 гривень), враховану за три попередні роки (визначається уповноваженим органом статистики), та коефіцієнт заробітної плати. Останній визначається як співвідношення особистого заробітку із середньою зарплатою по Україні за аналогічний період. Якщо в людини коефіцієнт заробітку 1 чи 1,15, то, на жаль, у таких випадках, навіть при тривалому заробітному стажі, значного підвищення пенсій не відбулося. Це 200-300 гривень. Чим вищою була заробітна плата, тим більшою буде й пенсія, – пояснила Ірина Товстоножко.
Вона зазначила, що пенсійна реформа уже торкнулася всіх українців. Якщо у 2028 році для визначення права на пенсію особа повинна буде мати 35 років страхового стажу, то нескладно порахувати, коли їй пора починати думати про легалізацію своїх трудових відносин. Якщо стаж буде безперервним, то уже у 25 років молодь має думати про питання виходу на пенсію.

– Нині лунає шквал дзвінків, мовляв, як я встигну напрацювати 25 років страхового стажу, якщо мені на пенсію виходити у 2018-му. Весь стаж, якого людина набула до 2004 року, тобто за діючим раніше законодавством, порахується в обов’язковому порядку. Тобто не треба хвилюватися. До 2004-го ми рахуємо стаж за документами, які подає майбутній пенсіонер, звертаючись за пенсією, а після 2004 року користуємося системою персоніфікованого обліку, де роботодавець-страхувальник відобразив страховий стаж, – додала Ірина Товстоножко.
Поінформувала, що нинішній Закон передбачає, що час заняття підприємницькою діяльністю з 1998 року по червень 2000 року зараховується за свідоцтвом про підприємницьку діяльність, а з липня 2000 року включно по 2017 рік зарахується, якщо особа сплачувала внесок, незалежно від суми сплати.
За словами Ірини Товстоножко, велика проблема донині виникала з особами, які проходили військову службу, крім строкової:
– Це і поліція, і служба в армії, і мобілізовані. До грудня минулого року персоніфікація не подавалася на цих осіб. Зараз ця проблема врахована. Якщо у військовослужбовця чи особи, яка проходить службу в інших силових відомствах, немає даних у системі персоніфікованого обліку, то страховий стаж рахуватимемо по відповідних довідках силових структур, з яких бачитимемо заробітну плату, сплату страхових внесків. Закон зобов’язує військові частини, інші відомства протягом п’яти років після набрання чинності цим Законом подати на всіх осіб, які проходили службу, інформацію до системи персоніфікованого обліку.
Артисти продовжать користуватися правом виходу на пенсію за вислугою років. Нинішній нормативний документ скасував ці види пенсій для вчителів і медиків. Закон дозволяє вийти на пенсію особам, які на день набрання ним чинності вже мали спеціальний стаж певної тривалості. Ті, хто нині приходять працювати у школу чи медичний заклад, уже не мають права виходу на пенсію за вислугою років.
Володимир Носенко зазначив, що 35 відсотків пенсіонерів отримали доплати до 140 гривень, 35 відсотків – більше 1 тисячі гривень. Решта – від 140 до 1 тисячі гривень. Законодавством визначено, що пенсія не може бути нижчою, ніж прожитковий мінімум – 1452 гривні. Вищі пенсійні нарахування у тих, в кого більші стаж і заробіток.
– Можливо, показники оновлення пенсій дещо нижчі, ніж по Україні, бо Полтавщина – область аграрна, й низькі заробітки відобразилися на рівні підвищення пенсійних виплат, – пояснив він. – На майбутнє передбачають поступове впровадження нових показників при обчисленні пенсій, так і поетапність їх запровадження. Мова йде і про накопичувальну систему. У Законі, який набув чинності, передбачено, що ця система має запрацювати з 2019 року. На засіданні уряду, що відбулося вчора, було прийнято окремий план дій із запровадження накопичувальної системи. Вона передбачає прийняття ще кількох законів. Вони будуть напрацьовані.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230