ДО КІНЦЯ РОКУ ПОЛТАВЩИНА ПЛАНУЄ ЗМЕНШИТИ ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПО ЗАРОБІТНІЙ ПЛАТІ НА ЕКОНОМІЧНО АКТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ НА 50%

На розширене засідання обласної робочої координаційної групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати запросили керівників найбільших підприємств області, щоб обговорити шляхи вирішення ситуації.



Станом на 1 вересня поточного року, загальна заборгованість по заробітній платі в області склала 29,8 млн грн. Урядова профільна комісія поставила завдання до кінця року зменшити показник заборгованості із заробітної платі на економічно активних підприємствах мінімум на 50%. На сьогодні це завдання повністю не виконано.
Заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ліана Новосад доповіла, що 9 економічно активних підприємств області мають заборгованість майже у 13,5 млн грн,  за місяць вона зросла на 1,3 млн грн:
– Заборгованість збільшилася за рахунок підприємств: ПрАТ «Пласт», яке має заборгованість 7,2 мільйони гривень, Кременчуцького коледжу транспортної інфраструктури – 1,1 мільйона гривень. Будівельного управління №9 «Полтаванафтогазбуд» - 1,4 мільйона гривень. Полтавський державний навчально-курсовий комбінат «Укрінтеравтосервіс» винен працівникам майже 400 тисяч гривень.
Завдяки заходам, вжитим органами влади спільно з контролюючими та правоохоронними органами, а також активній роботі в цьому напрямку обласної робочої групи, кількість економічно активних підприємств-боржників з початку року зменшилася з 17 до 9. Повністю погашена заборгованість на підприємствах «Укрдорзв’язок», «Електромонтаж», Рижівський гранітний кар’єр, Миргородводоканал, комунальне підприємство «Сяйво» та інші., зарплатні борги на яких виникали у поточному році.
Зменшилася заборгованість і по підприємствах-банкрутах – на 800 тис. грн. Припинено провадження по ТОВ «Вік-трейд» та ТОВ «Пожежне спостереження»,  повністю погашена заборгованість на ТОВ «Маяк» та ЗАТ «Лубнимеблі».
Заступник директора компанії «Гадячсир» Лариса Передерій повідомила, що у вересні  погашено 260 тис. грн. статистичного боргу.
– Плануємо закрити заборгованість до 1 листопада. Маємо контракт на випуск сухого молока, тож борги виплатимо. По підприємству інші платежі та податки постійно сплачуються. А по «Техмолпрому» у вересні заборгованість погашена на 384 тисячі. грн. Ми коригуємо графік і плануємо до кінця року значно зменшити, а може й повністю закрити борги.
Заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло закликав підприємство відкоригувати графік роботи та виплат так, щоб на кінець року не мати боргів:
– Ми розуміємо, що підприємство велике і воно повинне працювати. Ніхто не хоче, щоб воно закривалося. Але керівництво має знайти шляхи і до 1 січня погасити  заборгованість із заробітної плати.
Для вирішення питання стосовно заборгованості з Кременчуцьким коледжем транспортної інфраструктури планують організувати проведення окремої глузевої наради за участі представників Міністерства освіти та науки України. Адже навчальний заклад у майбутньому має перейти на баланс області і має борг майже 1 млн грн, а шляхів виходу з цієї ситуації поки що не знайшли.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230