ПОЛТАВЩИНА ОТРИМАЄ СУБВЕНЦІЮ НА СТВОРЕННЯ ДИТЯЧИХ БУДИНКІВ СІМЕЙНОГО ТИПУ

Відповідно до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», який було прийнято Верховною Радою 13 липня 2017 року, передбачено  виділення коштів у рамках реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, мета якого – створення  нових умов і можливостей для кожної дитини.


Це кошти на будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво, придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, а також на виготовлення проектно-кошторисної документації. Кошти розподілено між областями, враховуючи кількість дітей, які ще перебувають в інтернатних закладах.
Обсяг субвенції обласним бюджетам становить 277 млн 726,7 тис. грн, із яких  Полтавській області виділено 9 млн 837,3 тис. грн, що дасть можливість придбати приміщення для створення дитячих будинків сімейного типу, та соціального житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.
На сьогодні є проект постанови Кабінету Міністрів України щодо використання зазначених коштів, тому головне завдання районних державних адміністрації, міських виконавчих комітетів - зробити ретельний аналіз потреб влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,   визначити потребу у створенні дитячих будинків сімейного типу, виходячи з кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими потребами, які потребують влаштування у сімейні форми виховання та виховуються в інтернатних закладах. А також опрацювати питання перебування на квартирному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, визначити конкретні об’єкти, які можуть бути використані для створення соціального житла та для функціонування нових дитячих будинків сімейного типу.  
Дитячий будинок сімейного типу — це окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей. Дитячий будинок сімейного типу здатен забезпечити комплексність виховного впливу на формування особистості дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Тут вона набуває навичок та вмінь міжособистісних стосунків, засвоює позитивні зразки поведінки дорослих, розвиває прагнення до самовдосконалення.
В області проводиться робота щодо охоплення максимально можливої кількості дітей сімейними формами виховання. За даними служби у справах дітей облдержадміністрації сімейними формами виховання охоплено 93,1% дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування. На сьогоднішній день в області у 40 дитячих будинках сімейного типу та 155 прийомних сім’ях виховується 520 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, з них 19 дітей –  з числа внутрішньо переміщених осіб, які виховуються у 10  прийомних сім’ях.
Звертаємо увагу осіб, які мають бажання стати батьками-вихователями, за детальною інформацією та методичними рекомендаціями можна звернутися до служб у справах дітей області.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230