362 ТИСЯЧАМ СІМЕЙ НА ПОЛТАВЩИНІ ПЕРЕПРИЗНАЧАТЬ СУБСИДІЇ

64 % від загальної кількості сімей області, в опалювальний період 2016/17 року отримували житлові субсидії. Цьогоріч для надання житлових субсидій затверджено 2342,7 млн грн, уже нараховано — на 2400,3 млн грн, а профінансовано – 2102,0 млн грн. Кредиторська заборгованість становить – 1651,7 млн грн. Про це, під час сьогоднішньої апаратної наради у голови Полтавської ОДА, повідомила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко.



Орієнтовна потреба у виділенні додаткових коштів з Державного бюджету становить 3,3 млрд грн. Нормами діючого законодавства вперше у поточного році передбачено перепризначення субсидій із травня всім одержувачам на наступний дванадцятимісячний термін без звернення громадян.
— Субсидії необхідно перепризначити 362 тисячам сімей. Постановою Кабміну впроваджено оновлену Програму житлових субсидій. Якою введено в дію новий механізм обрахування — передбачено врахування доходу за чотири квартали у тому числі і І кварталу поточного року, — сказала Людмила Корнієнко.
У зв’язку з отриманням доопрацьованого програмного комплексу, в області забезпечена мобілізація роботи органів соціального захисту для проведення перепризначення субсидій. Враховуючи значний об’єм роботи, процес планують завершити до 25 липня. Відповідний графік розробили у Департаменті соцзахисту населення облдержадміністрації та встановили щотижневий моніторинг його виконання.
За словами Людмили Корнієнко, станом на 5 липня перепризначення субсидій уже провели для 181,7 тис сімей, що становить 50% від загальної кількості одержувачів.
— З 1 травня внесеними змінами передбачено, що субсидія на наступний строк не призначається у разі отримання від організацій-надавачів ЖКП інформації про наявну прострочену понад 2 місяці заборгованість з оплати послуг.  Тому, з метою упередження соціальної напруги, запроваджено системний комплекс заходів щодо адресного відпрацювання із кожним боржником питання погашення заборгованості або укладання договору про її реструктуризацію.
Вперше з 1 травня 2017-го передбачена виплата одержувачам субсидій у грошовому еквіваленті вартості зекономлених 100 куб метрів природного газу або 150 кВт електроенергії для індивідуального  опалення. Згідно із списками, такі виплати в області необхідно провести 87,3 тис отримувачам субсидій,  на суму 52,9 млн грн.
— Виконання завдань щодо реалізації Програми житлових субсидій забезпечується 440 працівниками управлінь соцзахисту населення РДА, виконкомів міських та районних у містах рад, у тому числі шляхом роботи в позаурочний час та вихідні дні. Спеціалісти  також виконують функції з надання щомісячних державних соціальних допомог  близько  200 тис сімей області, — продовжує Людмила Корнієнко.
Важливим питанням також є забезпечення виплати надбавки за особливий характер роботи. Враховуючи значне навантаження на спеціалістів органів соціального захисту населення, в області напрацьований досвід залучення осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості.
Існують також і проблемні питання. Наприклад, низький відсоток перепризначення житлових субсидій в управліннях Автозаводського (11 %), Крюківського (23 %) районів Кременчука, Зіньківської (34 %), Шишацької (40 %), Великобагачанської (42 %) РДА показники перепризначень субсидій значно нижче середнього по області (50 %). Не вирішено питання матеріального стимулювання працівників управління соціального захисту населення Козельщинської, Котелевської, Оржицької, Решетилівської, Великобагачанської РДА, які виконують функції з призначення житлових субсидій. Не виділенні кошти із місцевих бюджетів для організації громадських робіт в управліннях соцзахисту населення Кременчуцької, Пирятинської РДА; недостатнє матеріально-технічне забезпечення управлінь соціального захисту населення Глобинської, Гребінківської, Зіньківської, Кобеляцької, Козельщинської, Котелевської, Машівської, Оржицької, Шишацької РДА, Крюківського та Автозаводського районів Кременчука для  належного виконання Програми житлових субсидій.
У підсумку, голова Полтавської ОДА Валерій Головко, зазначив:
— Сьогодні рівень забезпеченості населення субсидіями говорить про те, що у нас дуже велике безробіття і перспектива кепська. Тому, ми маємо створювати усі умови, щоб кількість робочих місць збільшувалися, аби люди отримували не субсидії, а гідну заробітну плату. Це перше, чим ми повинні займатися. Давайте зробимо моніторинг по кожній РДА, і включимо в оцінку діяльності голови саме створення робочих місць, а це й інвестиційний клімат, і економічні показники, і створення умов для малого та середнього бізнесу.
На нараді також розглянули питання про порядок інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента та порядок повідомлення про суттєві зміни в майновому стані та про стан техногенно-екологічної безпеки, надзвичайні події та ситуації, які виникли на території області.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230