УРЯД ВЖИВАЄ ЗАХОДІВ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСТУПНОСТІ ЛІКІВ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ

За дорученням Прем’єр-міністра Міністерство охорони здоров’я спільно з Міністерством економічного розвитку та торгівлі розробили порядок розрахунку граничних цін на лікарські засоби по 21 міжнародній непатентованій назві або діючій речовині.


Це зроблено з метою забезпечити доступними і якісними ліками якомога більше українців. Проблеми доступності ліків та низька купівельна спроможність стають дедалі актуальнішими. Урядовий проект "Доступні ліки" покликаний змінити ситуацію в державі на краще.
У більшості розвинених країн існує практика державної регуляції цін на лікарські засоби. Це дозволяє уникнути необґрунтованого завищення цін на ліки.
З першого лютого реалізація ліків в аптечних закладах вище граничної ціни з урахуванням граничних надбавок (оптової та роздрібної) та ПДВ буде неможливою. ПДВ на лікарські засоби та медичні вироби зменшиться до 2-5%.
Уряд встановлює максимальну гуртову торговельну надбавку на продаж ліків 5% з урахуванням усіх податків та зборів та максимальну роздрібну торговельну надбавку на продаж ліків на рівні 15% з урахуванням всіх податків та зборів.
Першим кроком є державне регулювання цін на ліки за трьома напрямами: серцево-судинні захворювання (65% від загальної смертності в Україні); цукровий діабет 2 типу (хворіють 1 млн українців); бронхіальна астма (суттєво впливає на якість життя 210 тисяч пацієнтів працездатного віку).
Референтну ціну на ліки в Україні встановлено в залежності від цін на подібний лікарський засіб по МНН у 5 сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії. Визначення граничної оптово-відпускної ціни відбувається шляхом визначення найменшої референтної ціни одиниці лікарської форми кожної сили дії значень вибірки відповідних цін у референтних країнах з офіційних джерел уповноважених державних органів референтних країн.
Реєстр гранично-оптових цін на лікарські засоби опубліковано на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України за посиланням: http://moz.gov.ua/docfiles/dn_20170123_53_dod_1.pdf
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230