ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ ЩОДО ПОРЯДКУ ВИПЛАТИ ПЕНСІЙ У 2017 РОЦІ

З 1 січня 2017 року набрали чинності Закони України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 № 1801 та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України » від 06.12.2016 № 1774, якими врегульовано питання пенсійного забезпечення у 2017 році.


Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» встановлено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.01.2017 року на рівні 1 247 грн, з 01.05.2017 – 1 312 грн, з 01.12.2017 – 1373 грн.
Відповідно до зазначеного Закону в поточному році передбачається проведення з 1 травня та 1 грудня перерахунків мінімальних розмірів пенсій та доплат (надбавок, підвищень, доплат), які визначаються в залежності від розміру прожиткового мінімуму.
Законом України від 06.12.2016 № 1774 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» продовжено на 2017 рік особливий порядок виплати пенсій на працюючих осіб, незалежно від закону, згідно якого їм призначена пенсія.
Зокрема, пенсія, розмір якої перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, працюючим пенсіонерам у 2017 році виплачуватиметься в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
Разом з тим, деяким категоріям працюючих пенсіонерів, яким пенсія у період роботи не виплачувалася, з 1 січня 2017 року передбачається відновлення її виплати.
У зв’язку із внесенням Законом України від 06.12.2016 № 1774 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» змін до Законів України «Про судову експертизу», «Про Національний банк України», «Про службу в органах місцевого самоврядування», Положення про помічника консультанта народного депутата України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 13.10.1995, виплата пенсій особам, працюючим:
на посадах судових експертів, службовцям Національного банку у період роботи у Національному банку, на посаді помічника-консультанта народного депутата України (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій,осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»),
в органах місцевого самоврядування посадовим особам місцевого самоврядування (крім інвалідів І та ІІ груп , інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист»)
здійснюється у такому порядку: пенсії, призначені відповідно до законодавства України, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
Виплата пенсій, призначених особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», відповідно до Законів України «Про державну службу» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» в період роботи на посадах державної служби, визначених Законом України від 10 грудня 2015 року № 889-VІІІ «Про державну службу», а також на посадах та  на умовах, передбачених Законами України «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», а також виплата пенсій іншим особам, яким пенсія призначена згідно законодавства, у період служби в органах місцевого самоврядування здійснюється в повному обсязі.
Особливий порядок виплати пенсії у 2017 році не застосовується до осіб, які проходять військову службу або перебувають на посадах у Національній поліції України.
Одночасно повідомляємо, що з метою спрощення спілкування громадян із Фондом, максимального наближення послуг до людей, а також для того, щоб громадяни мали доступ до іншої довідкової інформації більше 4 років працює веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, який є діючою формою дистанційного обслуговування населення.
З 1 листопада 2016 року модернізовано веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Завдяки новим функціональним можливостям значно розширено дистанційний доступ громадян до послуг, що надаються Фондом. Спрощено процедуру реєстрації на порталі, є можливість зареєструватись онлайн, використовуючи електронний цифровий підпис.
Тому зареєстровані користувачі порталу можуть вирішувати свої актуальні питання у режимі онлайн, а саме:
- отримувати інформацію, накопичену в базах персоніфікованого обліку;
- здійснювати контроль за даними, які вносяться у систему персоніфікованого обліку та впливають на пенсійні права (для працюючих);
- отримувати відомості з власної пенсійної справи (для пенсіонерів) щодо суми призначеної пенсії із врахуванням всіх встановлених надбавок, виду пенсії, терміну виплати пенсії;
- подавати заяву-запит на попереднє замовлення паперових документів, а саме: виписки з системи персоніфікованого обліку, виписки з пенсійної справи (для пенсіонерів), виписки про стан розрахунків із ПФУ (для страхувальників);
- подавати скарги в органи Пенсійного фонду;
- записатись на прийом в органи Пенсійного фонду з можливістю вибору часу, зручного для відвідування Фонду.
Про деталі користування веб-порталом електронних послуг та порядку реєстрації можна довідатись безпосередньо на веб-порталі. 
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230